DE KREUNERS

Belgisch Erfgoed.
Niet makkelijk om een carrière van +40  jaar in een notendop samen te vatten…Here we go!

In 1978 werkt stichter van de groep Walter Grootaers bij Radio 2 waar hij rockmuziek leert kennen en komt op het idee om zelf te beginnen met een groepje, maar dan met Nederlandse muziek. Dat bestond immers nog niet. Na enkele groepjes start hij dat jaar met De Kreuners. Ze vallen op bij Humo’s rock rally en zowel de Kreuners-sound als de Vlaamse rock is geboren. Omdat de platenmaatschappij nog niet gelooft in het genre nemen ze zelf hun eerste single ‘Nee oh nee’ op, wat een grote hit wordt. Net als hun derde single: Zij heeft stijl, dat uitgroeid tot een klassieker.

Ze brengen uiteraard ook een album uit. Bij het 2e album (met oa Layla, Mijn laatste Sovjet en Cous cous kreten) is er zelfs sprake van Kreunersmania met horden fans. Ze spelen zelfs op Franse festivals, nochtans steeds in het Nederlands. In de jaren ’80 verschijnt het live album Weekend meteen als goud in de winkels. Dat jaar komen er 35.000 mensen kijken naar hun optredens.

Eind jaren ’80 blijken er nieuwe fans klaar te staan en ze scoren opnieuw met Verliefd op Chris Lomme en Hier en Nu. Maar vooral ‘Ik wil je’ wordt een hit van jewelste. Hiervan worden 100.000’en exemplaren verkocht. Begin jaren ’90 komt er een best-of uit met daarop allemaal pareltjes. Het album haalt platina. In de loop van de jaren ’90 komen er nog enkele albums en zijn ze zeer veel te zien op allerlei festivals. In 1998 bestaan ze 20 jaar wat dus een feestjaar wordt. Ze spelen dat jaar op zowat elk festival. Tot in 1999 als Walter Grootaers net als drummer Ben Crabbé presentatiewerk gaat doen.

In 2003 staan ze terug met een nieuw album na lange stilte. Zelfs Ben Crabbé is er na een tijd weg te zijn, terug bij. Ze vieren hun 25-jarige bestaan. Hun optredens tonen aan dat de fans hen niet vergeten zijn. In 2007 houden ze een sabbatjaar om in 2008 hun 30-jarige bestaan te vieren.

MAAR! 2022 zal een mooi Kreunersjaar worden (als de wereld weer ‘back to normal’ gaat), met evenementen rond de dertigste verjaardag van de release van ‘Hier En Nu’. Van dit vierdubbele platina-album werden destijds meer dan 100.000 exemplaren verkocht, ‘Ik Wil Je’ was dat jaar de bestverkochte nederlandstalige single in Vlaanderen, en stond wekenlang op één. Uiteindelijk leverde ‘Hier En Nu’ meerdere hits op. Wie niet meezingt met ‘Zo Jong’, ‘Verliefd op Chris Lomme’, ‘Ik Wil Je’, ‘Nu Of Nooit’ of ‘Maak Me Wakker’ heeft 50 jaar onder een steen geleefd!

SPONSORS